Шведські лютерани закликають використовувати гендерно-нейтральні слова на позначення Бога

Лютеранський костелЛютеранський костел

Шведська церква настійно закликає своє духовенство використовувати гендерно-нейтральну мову під час звертання до Господа та утримуватись від використання таких термінів, як «Господь» і «Він» на користь менш конкретного «Бог».

Читайте також: «У Швеції піддадуть цензурі казку відомої дитячої письменниці Астрід Ліндгрен»

Ця зміна є однією з декількох, прийнятих національною Євангелічно-лютеранською церквою та опублікованих в спеціальному довіднику, в якому йдеться про терміни, використовувані при богослужінні.

Це рішення було ухвалене в четвер наприкінці восьмиденного засідання Церковного комітету, який складається з 251 членів. Воно набере чинності 20 травня на християнське свято П’ятидесятниці.

Стокгольм

Стокгольм

Колишня державна церква, штаб-квартира якої розташована в Уппсалі, приблизно в 60 кілометрах на північ від столиці, має 6,1 мільйона парафіян у країні, яка нараховує 10 мільйонів. Її очолює жінка, архієпископ Aнт’є Якелен.

Читайте також: «Росія прагне утримати Швецію поза межами НАТО»

«Теологічно, наприклад, ми знаємо, що Бог перебуває поза нашими гендерними визначеннями, Бог не є людиною», — говорить Якелен.

Тим не менш така новація наразилася на критику. Крістер Пахлемблад, доцент богослов’я зі шведського університету Лунда, розповів данському виданню Christer Pahlmblad, що цей крок «підриває вчення про Трійцю та утруднює спілкування з іншими християнськими церквами».

Читайте також: «Глави МЗС Польщі та Швеції: ЄС повинен тиснути на Росію, щоб допомогти Грузії»

«Це насправді не є розумним, якщо Шведська церква стає відома тим, що не поважає загальну богословську спадщину», — сказав він.

Уппсала

Уппсала

Be the first to comment on "Шведські лютерани закликають використовувати гендерно-нейтральні слова на позначення Бога"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*



*